Preskočiť na hlavný obsah

Prvá prezentácia za nami - netopiere sú už na školách

Prednáška na ZŠ Devín
Koniec februára pre nás znamenal prvé predstavenie netopierov deťom v rámci projektu "Netopiere a ľudia v dunajskom regióne" podporeného Medzinárodným vyšehradským fondom. Prvá škola, ktorá privítala náš projekt a netopiere bola Základná škola Devín.

Pre tretiakov a štvrtákov sme pripravili zaujímavú prednášku o ekológii a ochrane netopierov. Aj keď sú predmetom intenzívneho výskumu a ochrany, medzi verejnosťou sa o ich živote veľa nevie. A práve netopiere dokážu s človekom veľmi dobre spolunažívať a ich prítomnosť v prostredí má aj benefity pre spoločnosť. Odborník na netopiere - M. Noga - okrem informácií o živote netopierov, oboznámil deti ako sa dá netopierom pomôcť. Okrem búdok je dôležité obmedzovať rušenie na miestach kde odpočívajú. Ak ale chceme zlepšovať ochranu, potrebujeme aj aktuálne poznatky ako netopiere využívajú prostredie, kde sa zdržujú a aké druhy žijú v danom prostredí. Tu nám pomáhajú špeciálne pomôcky ako detektor a analyzátor ultrazvuku, odchytové siete, váhy a svietidlá. To ako prebieha taký monitoring a výskum v praxi sme deťom v krátkosti ukázali, dúfame, že niektorí si ho vyskúšajú počas našich ďalších aktivít už v prírode.

O toto všetko sme sa podelili so žiakmi, veríme, že v nich títo lietajúci tvorovia budú vzbudzovať predovšetkým kladné pocity. V prednáškach a aktivitách pre verejnosť budeme pokračovať aj v marci. Informácie budú zverejňované na saolask.blogspot.com a na FB stránke.